És el mateix natural, vegà, ecològic, bio, orgànic…?

Descobreix què hi ha darrera d’aquesta terminología

Mil i una marques intenten posicionar-se en un mercat emergent que premia tot allò que és natural, respectuós amb el medi, amb la pell… Però què hi ha darrera cada una d’aquestes paraules? No sempre tenen una definició clara per tal que el consumidor pugui entendre què significa.

Començarem per la més habitual, Cosmètic Natural. Jo mateixa faig servir aquesta paraula “natural” per descriure què venc a la botiga, però,  !!pe!!rò…!!

UN PRODUCTE NATURAL:

Natural ho identifiquem com a producte vegetal, sense químics i sense petrolis, però no hi ha cap normativa que ho especifiqui, amb el qual podem anar a una botiga de productes naturals (siguin alimentaris, cosmètica o altres ) i podem trobar-nos en un sinfín de productes anomenats naturals que van des del que entendriem com a realment natural fins a altres que no ho són absolutament gens. Vesteixen l’envoltori del producte amb colors verds, remarquen per exemple que “conté aloe vera” o que conté qualsevol altre planta bio…o fins i tot remarquen “amb oli d’oliva 100% ecològic…” Tot això confón.

En el cas de la cosmètica, la fórmula d’una crema està elaborada amb moltíssims components i no és pas gràcies a l’ingredient que destaca en el titular de l’envàs (aloe vera per exemple, oli d’oliva o qualsevol altre) el que fa que el producte sigui natural ni tampoc efectiu, sinó que caldrà veure tota la resta de la formulació, què més porta, si és d’orígen vegetal o mineral o químic, tant en la seva formulació de principis actius, com els emulgents, aroma, conservants i tants d’altres que inclogui d’ins.

Per tant, que si el conjunt de la formulació total no és d’orígen vegetal o certificada no podem considerar que sigui un producte natural. Només ho serà parcialment, la resta pot ser química, o del petroli o altres orígens.

Bé, ja tenim més o menys d’una manera senzilla què es considera i què no un producte natural, però ara cal veure l’ “INCI” o llistat d’ingredients (aquells que costen tant d’entendre perquè venen tots en llatí i anglès). Per exemple: un oli d’oliva posarà Olea europea, una mantega de karité posarà Butirusperum Parki, un oleat de calèndula Calendula Officinalis Flower Oil, un emulgent per lligar les fases d’aigua i oli podria ser Cetearyl Glucoside, un aroma d’oli essencial de gerani Pelargonium Graveolens Flower Oil,  i un conservant Sodium Benzoate entre altres.

La veritat és que les formulacions poden ser llargues i complexes de desxifrar, per tant, o bé ens passem una bona estona a l’ordinador mirant cada parauleta què vol dir, o una altre ajuda molt gran que tenim davant d’aquesta situació són les Certificadores de producte natural i ecològic. Aquestes són entitats privades que en general poden servir-nos molt quan no entenem la descripció dels Ingredients.

Cada una d’aquestes certificadores ens garanteix que el producte estigui lliure de determinades substàncies considerades no prou saludables per la pell o el medi ambient. I no només les substàncies, evaluen també el mètode de procediment d’elaboració del producte, la quantitat de principi actiu d’orígen ecològic, el seu envalatge sostenible o reciclable i altres detalls.

Bé, parlar de les certificadores i els seus compromisos és molt llarg, necessitariem unaltre capítol. De moment podeu familiaritzar-vos i cercar a internet què exigeixen: Bio-Inspecta, Imo control, Soil Association, Natrue, BDIH…

I no penseu que tot i així és bufar i fer ampolles. Quan volgueu saber exactament si un producte que caigui a les vostres mans és natural a través d’aquests logotoips…Socorro!!. Un altre dels trucs que tenen els fabricants és posar logos i insígnies que a vegades se’ls inventen per tal de fer veure que el producte és més natural, per despistar. Atenció amb això!

Us adjunto alguns dels Logotips que garanteixen els productes més naturals al mercat:

bio inspecta    IMO vida sana

soil association organic            ICEA ECO BIO COSMETICS   

   cosmos_ecocert.png (1038×1040)         USDA.png (1038×1040)     BDIH-Siegel

Així que en conjunt tenim que un producte natural és aquell que tant en els seus principis actius com en la resta dela seva formulació hi haurà principalment un percentatge d’ingredients vegetals (a vegades podem trobar inclosos principis actius d’orígen animal, làctics com llet de cabra o llet de burra, i apícoles com mel, jalea, propolis… sempre i quant tinguin els seus segells ecològics i de respecte animal) i que són respectuosos amb el medi ambient i la pell, tant en el concepte dels seus ingredients com en el concepte del procés d’elaboració del producte, aquells procediments necessaris que desenvolupa la tecnologia per arribar a elaborar uns principis actius determinats.

Per tant no estan incloses materies primes que provinguin del petroli, aditius de síntesis química, fragàncies sintètiques, colorants sintètics, ni tots aquells procediments industrials (com per exemple els etoxilats) que es consideren perjudicials tant per la salut com per el medi ambient.

Tot el producte natural és Ecològic?

No.

Si és cosmètica certificada segur que en porta un percentatge, però no té perquè incloure tots els principis actius d’orígen ecològic. De fet seria una tasca realment complicada, quasi impossible, doncs no hi ha al mercat la existència en tanta abundància de primeres matèries per crear cosmètics al 100% d’orígen ecològic. Afortunadament cada vegada se’n conreen més, però estem llun encara d’obtenir-los tots al 100%.

El cosmètic Vegà i/o Cruelty Free, és una garantia de cosmètic natural?

No.

Hem trobat al mercat productes que tenen el segell de Vegan i no són naturals, provenen de materies primeres d’orígen mineral (del petroli). Evidentment poden incloure el segell, doncs si no han testat en animals i no conté actius tampoc d’orígen animal, ja tenim un producte Vegà. Però no és el mateix que natural.

Producte Ecològic, Orgànic, Bio… Diferències

Bio: passa el mateix que amb producte natural. Davant la moda, incloure la paraula Bio és molt atractiu, dona a entendre un producte fantàstic i ecològic, però no té perquè ser així. En realitat no vol dir res.  Al darrera hi ha més màrketing que res.

Amb tota aquesta terminología de paraules, imatges i títols confonedors és el què anomenen avui “Greenwashing”. És la manera de fer veure allò que els interessa als fabricants per tal de vendre. Ho fan servir molt amb els productes que van a parar a les grans superfícies especialment. Segur que també en trobareu informació a les xarxes.

Ecològic i Orgànic: en teoria és el mateix, només que segons el país d’orígen n’hi diuen d’una manera o altre, i evidentment ha d’anar acompanyat del seu certificat d’agricultura ecològica.

És a dir, en el cas de la cosmètica per saber si conté principis actius d’orígen ecològic ho trobarem en cosmètica certificada principalment, i el seu percentatge a vegades ens el marcarà la mateixa marca comercial en el seu envàs. Altres no hi diu res, no és obligatori.

Bé, espero que us serveixi de petita ajuda, doncs n’hi ha per parlar tres anys tot i no éssent jo cap experta.

Salut i fins la propera!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts